onsdag den 17. september 2014

Kinesere spytter konstant - og 10 andre fordomme om kinesere

Da vi begyndte at tale om at tage til Kina, fandt jeg ud af, at jeg havde en del fordomme om kinesere. For at være helt ærlig var kineserne faktisk den primære grund til, at jeg var i tvivl om, om jeg ville holde ferie i landet.

Jeg har samlet en liste over mine fordomme om Kina og kinesere, før vi tog på ferie, og min oplevelse af dem, da vi så var i Kina. Mine fordomme siger sikkert mere om mig end om kineserne, men jeg vover alligevel at udstille min uvidenhed og snævertsynethed her.

10 fordomme om kinesere

1) Al kinesisk mad er friturestegt
Falsk!

De kinesiske restauranter, jeg har besøgt i Danmark, er slet ikke mig. Så jeg var noget skeptisk overfor at skulle spise kinesisk i en måned. Det viste sig dog at være ret ubegrundet. Der er mange forskellige former for mad i Kina, afhængig af hvor du befinder dig i landet. Hver region har deres specialiteter og deres køkken. Man kan selvfølgelig godt få friturestegt mad (særligt syd på), men det er utrolig nemt at undgå. Vi fik mange lækre retter med magert kød, stegte eller dampede grøntsager og ris.

2) Kinesere spytter, smasker og snotter hele tiden.
Delvist sandt!

Den første uge talte vi om, at det ikke var så slemt som frygtet. Men efter et par uger i Kina, må jeg sige, at der bliver spyttet og smasket en masse. Det er primært uden for storbyerne, og det er ikke så slemt, som jeg havde frygtet. Men der har eftersigende også været opdragelseskampagner, hvor regeringen har forsøgt at lære kineserne, at de ikke skal spytte og snotte.

3) Der er sort af mennesker i Kina, særligt på alle turistattraktionerne
Overvejende falsk!

Det var slet ikke så galt. Hvis man rejser, mens det er kinesisk nytår, skulle det være ulideligt. Men vi var der i juli, og det var slet ikke så slemt.

4) Trafikken i Beijing er sindssygt larmende
Falsk!

Der er masser af elscootere og elcykler i Beijing, særligt i Hutongerne. Derfor var der slet ikke så meget larm, som man kunne have troet.

5) Kinesere kan ikke finde ud af at stå i kø, men maser og skubber for at komme frem
Overvejende Falsk!

Der er nogle kinesere, som er utrolig gode til at smyge sig under ens arm og lige smutte ind foran en, når man står i kø. Og de er temmelig gode til at mase sig frem. Særligt hvis man fumler efter en billet i metroen eller overvejer, hvilken vej man skal. Da vi var i Kina, tænkte vi dog ikke så meget over det. Men da vi så kom til Taiwan, kunne vi godt se, at de var meget mere strukturerede end kineserne, og at deres køkultur var en helt anden.

6) Den offentlige transport er vanvittig 
Overvejende Falsk, men afhænger nok af tidspunktet!

Der er mange, der har set videoer fra metrosystemet i Beijing:

Vi tog ikke med metroen i Beijing i myldretiden, men generelt fungerede det super godt. Der var fin engelsk skiltning og der er køer, man stiller sig i, så man går ind i den rækkefølge, man er ankommet til perronen. Selvfølgelig blev vi lidt mast nogle gange, men generelt fungerede bus, metro, tog og highspeed train ret godt. Det kan dog godt anbefales at bestille plads på de længere rejser.

7) Kineserne er arogante og uvenlige
Falsk!

I Beijing oplevede vi en del kinesere, som ikke virkede så høflige eller hjælpsomme. De ser temmelig reserverede og lukkede ud, og ryster blot på hovedet og går videre, når man spørger dem om noget. Vi hørte dog, at det skyldes frygten for at tabe ansigt, hvis de ikke kan svare på et spørgsmål eller tale engelsk. Så det, der nemt kan tolkes om uvenlighed, er nok i mange tilfælde stolthed. Jo mere syd på vi kom, jo mere smilende og venlige virkede folk.

8) Kinesere rejser kun i grupper
Sandt!

De fleste kinesere rejser i grupper, og mange af dem forstår ikke, at vi rejser selv uden et bureau, når vi ikke taler kinesisk. Der er mange tilbud, der er rettet mod grupper, fx. har grupperne ofte særlige indgange, særlige køer og særlige tilbud. Men det var nu ingen hindring for at rejse alene.

9) Kinesere spiser alt
Sandt!

Jeg tror næsten ikke, der er nogen grænser for, hvad man kan få af underlig mad i Kina. Hund, slange, snegle, frøer, hele fisk, kyllingefødder, insekter og meget andet. Vi sprang dog det meste over (hvad vi ved af), og fik masser af god mad alligevel. Og faktisk skulle jeg hilse og sige, at flodsnegle, blandet med frø, svinekød og urter smager ret godt. Men mere om det en anden dag!

Tilbud på lever hos en gadehandler i Xian

10) Kinesere taler ikke et muk engelsk, så det bliver svært at rejse der
Delvist sand!

Det er rigtigt, at der ikke er mange kinesere, der taler engelsk. Uden for Beijing og Shanghai er det næsten umuligt at finde engelsktalende. Men til gengæld gør det ikke så meget. Vi lærte kun få ord, og klarede os ganske fint med fagter og små sedler med kinesisk skrift. Man kommer langt med at pege på en adresse eller et sted skrevet på kinesisk.


Det var mine 10 fordomme om Kina og dets folk. Heldigvis blev mange af dem afkræftet på rejsen, og de fleste af de andre viste sig ikke at være et problem.


Hvilke fordomme har du om Kina og kineserne?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...