torsdag den 12. september 2013

Penge i Myanmar - et kapitel for sig

Normalt skænker jeg ikke valuta mange tanker, når jeg rejser. Men det bliver man nødt til, når man rejser i Myanmar/Burma.

Burmeserne har møntfoden Kyats (udtales "tjat/chat"). Man kan ikke veklse til Kyats hjemmefra, og når man først er i Burma har man det problem, at de sjældent tager udelandske kreditkort eller rejsechecks. Enkelte af de store hoteller tager dog kreditkort mod et hefigt gebyr, og der er næsten ingen hæveautomater eller mulighed for at hæve i bankerne på et udenlandsk kreditkort (Eftersigende findes der enkelte hæveautomater i de store byer, som fx. Yangon og Mandalay, men kursen man hæver til er vanvittig og man betaler et stort gebyr).

Derfor skal man have dollars med - og man skal have nok til hele rejsen! (Euro accepteres enkelte steder, men det er meget lettere med dollars)
Men det er ikke hvilke som helst dollars. Næh, der er krav, mange krav...

Perfekte dollars - og jeg mener perfekte
Dollarssedlerne skal være fuldstændig perfekte - det vil sige, ingen mærker, folder, bukkede hjørner, tegninger eller skrift eller andet.

Sedlerne skal være nyere end 2006, så bed veksleren i Danmark om at tjekke serienummeret, så du er helt sikker. Ellers kan du også sagtens risikere, burmeserne ikke tager i mod dem.


Det er ikke til at få dem til at tage i mod slidte penge, for de lokale får ingen penge i banken, hvis de selv forsøger at veksle uperfekte dollars til Kyats. Og vi oplevede en enkelt gang, at de ikke ville modtage en 100-dollar seddel, fordi den havde været bukket rundt om de andre sedler i bundet). Det gælder derfor også om at have et godt sted at opbevare sine dollars, mens man rejser, så de ikke bliver krøllede.

Veksling af dollars til KyatsLad være med at blive fristet af at veksle i bankerne, kurserne er fuldstændig vanvittige og alle veksler sort. Det betyder også, at du ikke skal veklse, når du kommer itl lufthavnen, men i stedet vente og få gjort det på første hotel, du ankommer til.
De fleste hoteller veksler, eller kan sende en gut afsted for at veksle for dig til eget rater end i banken. selv de lokale griner og ryster på hovedet af bankernes kurser. Vi blev frarådet at vekle på gaden, da sansynligheden for at blive snydt er større, og sikkerheden mindre.

Kursen i bankerne er 100 dollars til 450 Kyats, mens den i hoteller, rejsebureauer osv. er 100 dollars til cirka 950 Kyats (En enkelt gange oplevede vi at få hele 960 Kyats for 100 dollars).

Generelt er kursen lidt dårligere, hvis du veksler små sedler.


Man kan ikke få vekslet sine Kyats tilbage til Dollars, når du kommer hjem fra ferien, så vi veklsede 100 dollars ad gangen for ikke at ende op med en stor bunke ubrugelige Kyats.

Hvornår bruger man Kyats, og hvornår bruger man dollars?Generelt betaler man prisen for overnatning i kontant i dollars.
De fleste restauranter, gadehandlere, chauffører og transportmidler derimod tager kun imod Kyats.

Hvis man skal besøge store turistattraktioner, så som Shwedagon Pagodaen, museer osv., som er ejet af regeringen, betaler man i dollars. Og turistskatten som betales i nogle områder, blandt andet Bagan og Inle Lake betales også i dollars.

Vær opmærksom på de byttepenge, du får tilbage, når du betaler med dollars. Ofte vil de lokale forsøge at komme af med slidte dollarsedler, da de ikke har værdi for dem. Hvis du godt kan undvære lidt dollars, kan det være en stor hjælp, men hvis du regner med at skulle bruge dem senere, skal du kun acceptere perfekte sedler som byttepenge.

Sikkerhed og de mange penge
På trod af at Burma/Myanmar er et fattigt land, er der næsten ingen kriminalitet!Sså selvom det umiddelbart kan lyde lidt utrygt at rejse med kontanter til en hel ferie, så følte vi os på ingen måde utrygge eller usikre på noget tidspunkt. Det er nok alligevel en god idé at fordele kontanterne lidt, så ikke alt ligger i samme taske, hvis den nu skulle blive stjålet.

Hvad hvis man løber tør for dollars? 
Hvis man løber tør for dollars, tager nogle af de store hoteller kreditkort, desværre kan man også være sikker på at de er ejet af regeringen eller af venner af regeringen. Derfor kan det være bedre at booke hoteller gennem siden agoda.com, hvor man kan betale med et kreditkort. Så er overnatningen da reddet:-)
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...