onsdag den 17. april 2013

Nyt liv til sofaen - eller sådan ombetrækker du en sofa

Her i mit indlæg nummer 50, kan jeg fortælle om mit seneste krea-projekt, som var et af de store! Jeg har sammen med min mor om betrukket min gamle sofa, så den nu har fået nyt liv.

Jeg købte sofaen af en veninde for 8-10 år siden - og hun havde brugt den et par år inden da.
Bort set fra at farven var falmet og blevet noget ubestemmelig, så var der intet galt med den gamle fyr. Den er rigtig god at sidde i og faconen er også stadig pæn. Da min mor så reklamerede med, at hun havde noget gråt lærredsstof til møbler, som jeg kunne få, så besluttede vi at kaste os ud i projektet.

Vi tog et langt tilløb, hvor vi så sofaen lidt an, men da vi endelig kom i gang, tog det ikke lang tid.
Vi brugte 2 aftener á 3 timer på at klipse stoffet på sofaen. Derudover brugte vi cirka 5 timer på at sy kanterne.

Før

EfterDIY til at ombetrække en sofa

Materialer:
Klipsemaskine til møbler
Klips, vi brugte størrelse 10 mm.
Rigeligt slidstærkt stof
Ekstra stærk polyester tråd (100% polyester) i farve,d er matcher til stoffet
Nåle til at sy med
Hårdføre fingre
En god portion tålmodighed

Der er to teknikker til at ombetrække en sofa - enten kan man sy et hylster, som man trækker ned over sofaen eller også kan man klipse stoffet på sofaen og sy resten i hånden.

Den første metode kræver stor omhyggelighed og præcision, når man skal måle ud, præcis hvordan hylsteret skal være. Den anden metode handler mere om øjemål og pragmatiske her og nu-løsninger, så den valgte vi selvfølgelig :-)


Sådan gør du
Find ud af, hvordan sofaen kan skilles ad, jo mere den kan skilles, jo bedre - men husk den skal samles igen!

Klip rigeligt stof af rullen - det er bedre at arbejde med et for stort stykke end et end, der er for lille. 
Vores motto var, "Du behøver ikke at sy kanterne, du ender jo nok med at klippe noget af bagefter, så det ville bare være spild af tid". Og vi endte med at få ret!

Start med at lægge stof på sædet og klips det fast. Det skal være stramt - mere stramt end du tror, for det giver sig altid.
Sæt dernæst stof på ryglænet og stram til. Det er godt at være én til at klipse og én til at holde på stoffet.  

Så er stoffet sat på bunden og ryglænet 

Nyd hvor meget pænere det nye stof er end det gamle

Nu skal du til endestykkerne.
Lad være at panikke over, at hjørnerne altid virker som om, de bliver grimme. Du skal bare være tålmodig og forsøge at folde det mange gange, indtil det ligger pænt - eller have en mor, der er god til det.

Husk at tage gammelt joggingtøj på, når du ombetrækker sofa. 
Man får det varmt af hele tiden at vende sofaen rundt ... 
og også når man får hysteriske anfald over hjørner, der ikke vil, som man selv vil


Den sidste manøvre består i at sy alt det, man ikke kan klipse fast. I dette tilfælde drejede det sig om hjørnerne og ned langs armlænene. Forbered dig på slåskampe med nålen, som desværre altid vinder, da den stikker hårdest.

Et af de to hjørner, der skulle sys (både foran og hele vejen ned bagpå)

Vi syede også ned langs armlænene

Og vupti så blev den færdig


Som du måske har luret nu, kan man ikke rigtig kan lave en DIY for sofaer. De er vidt forskellige og man må prøve sig frem. Hver gang jeg ombetrækker møbler (ja, det er faktisk blevet til et 3-4 sofaer og et par lænestole i tidens løb), synes jeg både, at det er meget mere besværligt og meget lettere, end jeg huskede.

Jeg glæder mig nu over, at både sofaen og stuen har fået nyt liv - og ikke mindst at jeg nu har en super god undskyldning for at hækle og/eller købe nye puder og et tæppe til den nye sofa :-)

10 kommentarer:

 1. Den er godt nok blevet flot! Jeg faldt lige over din side, da jeg søgte efter en "nem" måde at ombetrække sin sofa :) så jeg bliver altså liige nødt til at bogmærke din side ;-)

  SvarSlet
 2. Pillede du det eksisterende betræk af inden?
  Og i så fald, hvordan? Det sidder jo pivgodt fast ;)

  SvarSlet
 3. Nej, det gjorde jeg ikke. Det kommer sikkert lidt an på, hvor meget det flaner, men det gamle stof sad egentlig pænt nok på min sofa, så derfor trak jeg blot det nye stof ud over. Så er det gamle stof nemlig også med til at holde på evt. bånd, kanter, fyld osv., og så slipper man for at bøvle med det. Held og lykke med projektet! :-)

  SvarSlet
 4. Hvor mange meter stof har du ca. brugt? :)

  SvarSlet
 5. Jeg har brugt omkring:
  3 meter til ryggen, 3 meter til sædet (så der er lidt at klippe af)
  Til hvert armlæn cirka 1,5-2 meter pr. armlæn.
  Så det må blive 10 meter. Men det kommer jo selvfølgelig an på, hvor stor sofaen er (min er 2 meter lang), hvordan den kan skilles og samles igen samt om der en bestemt struktur eller mønster i stoffet, for så kan man jo godt miste lidt mere, hvis nogle dele skal passe sammen.

  SvarSlet
 6. Hej Pernille. Jeg går og overvejer at ombetrække min sofa. Er det muligt jeg kan sende dig en mail med billeder af sofaen, og om du evt. vil prøve at vurdere om det vil være et alt for stort projekt? :) Vh, Michelle

  SvarSlet
  Svar
  1. Det må du gerne Michelle. Giver da meget gerne mit bud - uden dog at være professionel eller noget ;-)
   Skriv til pernillehauge@gmail.com.

   Slet
 7. Hej Pernille.
  Hvor meget tror du ca. det koster at ombetrække en sofa?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kommer jo meget an på, hvor stor sofaen er. Du skal huske at bruge møbelstof eller i hvert fald noget slidstærkt stof, så det ikke revner, når du sætter dig i sofaen. Møbelstof koster gerne fra 50/100 kr./meter. Men man kan også være heldig at finde det billigere. Det er rart at have rigeligt stof, så det kan godt løbe lidt op. Du kan sjusse dig frem til ca. hvor mange meter du skal bruge ved fx. at holde et lagen op på sofaen og se, hvor meget du skal bruge.
   Du kan også være heldig at finde stofruller på fx. den blå avis eller andre steder og så bliver det jo noget billigere.

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...