tirsdag den 19. marts 2013

Anmeldelse af Den stjålne Vej

Det er længe siden, jeg har lagt en boganmeldelse her på bloggen. Det skyldes, at de sidste par bøger, jeg har læst ikke rigtig er værd af anbefale. Men i efteråret læste jeg Den stjålne Vej, som virkelig var fangende.

I Den stjålne Vej møder vi ingeniøren Kahn, der er ved at bygge en vej fra Kabul til Gereshk. Han tages til fange af terrorister, der vil forhindre ham i at bygge vejen, som i deres øjne er imod Allahs vilje. Vi møder den hjemløse dreng Javeed, som forsøger at overleve i et barsk Afghanistan, hvor voldtægt af drenge ikke er usædvanligt. Og vi møder den veluddannede kvinde Malika, der i hemmelighed lærer andre kvinder at læse. Malikas mand beslutter sig for at tage en ung 13årig pige som kone nummer 2 til stor ærgrelse for Malika.
De mange forskellige skæbner i bogen vikles ind i hinanden på en meget velfungerende måde.

Bogen er godt skrevet, og det er interessant at læse disse skæbnehistorier fra et korrumperet, ødelagt og undertrykt land efter talebans styre og efter krigen. Den giver bud på, hvad der driver menneskser, hvad der motiverer deres handlinger, og hvordan det vi udsættes for former os som mennesker.

Bogen er en mulighed for at få en interessant og lidt trist opdagelsesrejse ind i et land, man ellers kun får kendskab til via pressen. Men det er også en fortælling, der giver håb og på nogen vis en lille spirende optimisme midt i al elendigheden.

Bogen bygger på virkelige personers oplevelser og er skrevet af en dansk kvindelig sprogofficer, som har været udsendt til Afghanistan.


Den stjålne vej, af Anne-Cathrine Riebnitzsky, Politikens Forlag

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...