torsdag den 14. februar 2013

Japanske specialiteter - anbefalinger og advarsler om mad

De fleste tænker jo nok på sushi, når de tænker på japanske specialiteter fra Japan. Men der er meget mere end det... Her får du et par anbefalinger til - og en enkelt advarsel mod - japanske specialiteter, som vi prøvede på vores tur.

Sushi
Lad os da bare starte med sushien. Vi var noget overraskede over, at det ikke var helt nemt at finde sushi, der var til at betale, uden for Tokyo.
I Japan er de lækre sushi-restauranter temmelig dyre, og man kan hurtigt komme af med 100 Euro per person. Det var vores budget ikke lige til, så vi gik uden om de traditionelle restauranter. Når det så er sagt, så smager ALT sushi bare bedre i Japan end i Danmark, selv når man spiser de billige steder!

Vi fik rigtig god sushi i Akihabara - elektronikkvarteret i Tokyo, hvor vi fandt en restaurant med running sushi. Her tager man de stykker sushi, der frister, når de kører forbi, og så betaler man efterfølgende. Vi spiste os mætte 2 personer for ca. 150 kr.
Running sushi i Tokyo

Vi spiste også på en anden god sushi-restaurant, som vi tilfældigt gik forbi i Tokyo. Eller man kan måske nærmere betegne den som en slags cafeteria.
Vi blev placeret på en lang række ved hver sin computerskærm, og så kunne vi taste ind, hvilke stykker sushi, vi gerne ville have. Sushien kom så susende på et af tre transportbånd og stoppede ud for vores plads. Når vi havde taget sushien af båndet, susede båndet tilbage og var klar til næste bestilling. Sådan kunne vi sidde og betragte, de susende stykker sushi som også de øvrige gæster havde bestilt.
High-tech sushi restaurant med skærme og sushi på hurtige transportbånd.

Udover det gakkede i at være på restaurant på denne måde, så var det virkelig smart, at man kunne bestille lidt efter lidt og vente at se, hvad man havde lyst til og hvor meget man kunne spise.
Her spiste vi os også godt mætte til aftensmad for cirka 150 kr for to personer.
 
I mange kiosker og supermarkeder kunne man også købe to go sushi, som var en risrulle med fx. laks i. Det fik vi aldrig kastet os ud i, men japanerne var vilde med det og spiste det ofte, når de var på farten. Vi fandt dog en form for "Mad og Vin"-butik, som solgte en masse lækkerier. Lige til at tage med på hotelværelset en aften, hvor vi ikke orkede at udforske byen. Vi gav cirka 100 kr. for sushi og sushi salat til 2 personer - men så var det også nedsat til halv pris, fordi butikken skulle lige til at lukke.
Denne sushi ligner det, man kan købe i danske supermarkeder,
men i modæstning til det dansk, var det her forrygende

Ramen
Ramen er japansk nuddelsuppe, som smager virkelig godt. Det består af en klar suppe med nudler i, grøntsager og fisk eller kød. Ofte kan man tilføje forskelligt tilbehør såsom tørrede løg, krydderurter eller soya.

Vi prøvede med svinekød, og udover at kødet havde temmelig mange fedtkanter, som er ret besværlige at "skære af" med sine spisepinde eller suppeske, så smagte det ret godt.
Ramen-restaurant i Kyoto.

Ramen er en japansk klassiker, som du helt sikkert skal prøve, når du er i Japan.

Tempura
Tempura er der nok også en del, der kender herhjemme fra. Det er en japansk ret, hvor typisk skaldyr er friturestegt. Japanerne er helt vilde med det, og det virker til at være en af deres foretrukne spiser.

Vi fik tempura på Imai Honten i Osaka, som Lonely Planet havde rost til skyerne. Vi var dog ret skuffede over retten, da det kan blive meget fedt at spise så meget friture. Små tempura er et hit, men som som hovedingrediens i et måltid, er det for fedt til mig.

Den lidt skuffende tempura fra Imai Honten

Okonomiyaki
Denne ret kaldes ofte japansk pizza eller japansk pandekage - men det er efter min mening nogle lidt misvisende betegnelser. Men de smager tilgengæld godt!

Okonomiyaki tilberedes inde ved bordet på en varmeplade. Det er en form for dej med blandt andet kål og æg i. Dejen røres sammen med den ingrediens, du har valgt. Vi prøvede med rejer og med oksekød. Dejklumpen steges på panden og vendes nogle gange. Derefter drysses forskellige sovser, mayonaisse og tørrede urter på.
Her steger vores lækre okonomiyaki på en plade i bordet.

Vi spiste på Restauranten Yukari i Osaka - og det var både en sjov oplevelse at se tjeneren tilberede maden og det smagte godt. De er temmelig fede, så man er godt fyldt efter sådan en Okonomiyaki.

Takoyaki
Jeg har nævnt det før her på bloggen. Da vi var i Osaka havde vi fået anbefalet af en japansk bekendt, at vi skulle prøve Takoyaki. Det er en japansk snack, med blæksprutte indbagt i dej. De ligner æbleskiver, men smager helt anderledes!
En gadesælger kan vende utrolig mange takoyakis på meget kort tid
med noget, der ligner en strikkepind

Det er sjovt at se, hvordan gadesælgerne står og vender de mange Takoyaki i et utrolig hurtigt tempo. Men det er også det bedste, der kan siges om den japanske snack. De er ikke gennembagt, så dejkuglen er ligesom blød og lidt flydende inden i. Det kombineret med et stort stykke halvråt blæksprutte gør, at det ikke lige faldt i vores smag. Så det er næsten lige før, jeg vil advare mod at prøve Takoyaki :-)

Jeg har hørt, de skulle smage bedre, når man har fået nogle genstande inden for - og det er nok også grunden til, at sælges i downtown Osaka, hvor man går i byen.

Japanske burgerkæder
Japanerne er blevet meget glade for fastfood, særligt MacDonalds, som ligger på hvert et hjørne. De har derudover to japanske burgerkæder, som vi selvfølgelig skulle prøve, når vi trængte til en pause fra nudler og ris.

Freshness burger skulle være deres gourmet-burgerkæde. Burgerne var udemærkede, og klart bedre end MacD, men ligefrem gourmet er vist at overdrive. Tilgengæld havde de lækker hjemmelavet ingefærsaft.
Den anden japanske burgerkæde hed Mos Burger. Her var burgerne meget standard, lidt bedre end MacD og Burger King. Men de var fine til en afveksling!

Gademad
Særligt i Tokyo var der mange små boder med forskellige former for gademad. Et godt tip er altid at vælge de boder, der er godt besøgt, så man er sikker på, at maden er frisk. Genrelt virkede hygiejnen til at være i top. Gademad koster typisk 20-40 kr pr. person.
Lækre nudler fra en gadebod i Tokyo

Drikkevarer
Når man spiser ude i Japan, får man altid serveret enten grøn te eller vand til måltidet. Det er gratis og de er gode til at fylde op, når man er ved at have drukket ud, så vi fandt ud af, at det oftest var rigeligt.

Som et lille kuriosium kan nævnes, at restauranterne sjældent har andre typer sodavand end Cola.

Menukort
Mange restauranter i Japan har kun menuer på japansk. Heldigvis har de også ofte billeder i menukortene - og nogle gange plastikmodeller af maden i vinduet. Det er en stor hjælp for uforstående turister som mig.
Et menukort fra en restaurant med karryretter i Kyoto.
Ikke så interessant præsenteret, men retterne lignede billederne meget præcist!


Velbekomme!

PS. Sig til, hvis I er ved at blive vanvittige af indlæg om Japan. Men der var SÅ mange oplevelser på den tur, jeg gerne vil dele. Men måske jeg skulle krydre med lidt inspiration til andre lande ind i mellem?

4 kommentarer:

 1. Så blev man så meget klogere! :-) Jeg synes generelt at Japan er et spændende land, og hold da op hvor er der mange små ting jeg ikke vidste! :-)

  Jeg har en konkurrence på min blog i samarbejde med Footway.dk, om et gavekort på 500 kr. Kig forbi, hvis du har lyst. http://www.rikkesunds.dk/2013/02/konkurrence-footway.html

  Knus!

  SvarSlet
 2. Dejligt jeg kan gøre nogen lidt klogre :-) Eller give andre mod på og inspiration til at kaste sig ud i et opdagelseseventyr. Japan er et virkelig godt sted at gøre det!

  Fin give away - jeg har lige smidt et lod i puljenn og krydser nu fingre :-)

  SvarSlet
 3. Spændende!! :-) Jeg har en lækker konkurrence kørende på min blog hvor du har muligheden for at vinde 2 Stine A smykker til en værdi på 700 kr. Kig gerne forbi og deltag hvis det lyster! :-) http://www.stine-ebbesendahl.dk/2013/02/konkurrence-stine-a.html

  Knus

  SvarSlet
 4. Nice food. If you really interested in the cuisine. see here: http://vietnamfoodtour.com

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...