lørdag den 26. januar 2013

Sådan kommer du rundt i Japan (transport)

Lad mig slå det fast med det samme: Japan har en særdeles velvelfungerende infrastruktur. Tog, busser, metro - det hele er meget nemt!

JR Railway Pass
Hvis man skal rejse mellem de store byer, er det en god ide at købe et kort til JR, som er Japan Railways. Rejsekortet er lidt dyrt, men det kan efter sigende allerede betale sig at købe et 7 dages kort, hvis du skal rejse retur mellem Tokyo til Kyoto. Vi havde et 7 dages kort og gav cirka 2050 kr. pr. person - og vi fik virkelig udnyttet det, så det var alle pengene værd.

Rejsekortet kan bruges til Shinkansen, som de japanske hurtig tog, som kører mellem de store byer (bort set fra togene Nozomi og Mizuho).
Passet kan også bruges til mange lokale tog, herunder også JRs tognet i Tokyo. Derudover er der også en del JR-hurtigbusser, man kan tage (dette prøvede vi dog ikke). Man kører gratis med alle JR-tog i den periode, kortet virker.
I Shinkansen skal kan man reservere pladser - og det koster ikke noget. Der er dog også omkring 5 vogne til personer uden reservation, men der var fyldt med mennesker, den ene gang vi forsøgte det, så jeg vil anbefale at reservere plads. Man reserverer plads på billetkontoret på stationerne, hvor de er meget hjælpsomme. Man kan ikke reservere plader uden for Japan.

Når man skal bruge kortet, vises det til personalet ved indgangene, og de er også søde til at fortælle, hvilket spor man skal afsted fra.

Man kan kun købe JR rejsekortet uden for Japan (Vi købte vores i Kilroys butik i København). Når man ankommer til Japan og vil aktivere kortet, skal man ind på et JR-billetkontor og have papirerne fra Danmark ombyttet til et JR-pass. Der er et billetkontor i lufthavnen, men lad være med at aktivere kortet, før du skal bruge det, for passets gyldigheds periode træder i kraft fra den dag, du aktiverer det.
De er søde til at skrive engelske skilte - og nogle af dem er ret sjove!

Særligt om tog og metro i Tokyo
I Tokyo er der mindst 2 forskellige togfirmaer og et metrofirma - det skal du være opmærksom på, når du køber billet. Det er muligt at købe billetter, der gælder i en eller flere dage - og det er også meget praktisk, men vær opmærksom på, at de kun gælder til det selskab, du har købt dem hos.

På stationerne kan du få et kort over JR-togenen og et kort over de øvrige s-tog og metro.

Hvis du køber enkelt billet, skal du finde prisen for den station, du skal hen til - jo længerer, du rejser, jo dyrere.

Kyoto - Busser
I Kyoto tog vi busser rundt i byen. Man kan købe et dagsbillet på nogle hostels og stationer. Det kostede 500 yen for en dagsbillet, så det kan godt betale sig, hvis man skal med bussen mere end et par gange på en dag. En enkelt billet koster 220 yen.
Man står ind mist i bussen og går ud foran. Det er også, når man stiger ud, at man betaler, hvis man køber enkeltbillet eller viser sin dagsbillet. (Første gang man bruge dagsbilletten, skal den stemples i maskinen ved chaufføren, når man går ud).

I Osaka og Tokyo tog vi ikke busser, da vi kunne tage tog og metro alle steder.

God stil i offentlig transport
På tog og metrostationer (med undtagelse af få i Tokyo) stiller man sig i kø for at komme ind i toget. Der er markeret, hvor dørene kommer til at være, og køen starter ud fra mærket - og tit står folk i kø længe før toget ankommer til stationen. Så op i køen og vent - ikke noget med bare at mase ind på dansk manér.

Ved busserne er der også ofte kø ved stoppestedet, og som ved toget sikrer det, at den, der ankom først, kommer først ind i bussen. Ganske rimeligt - og det kunne vi godt lære lidt af herhjemme!

I alle busser og alle togvogne er der pladser til ældre, gravide og gangbesværede. Man kan godt sidde der, når der ikke personer i målgruppen, men lige så snart de kommer, så rejs sig op og afgiv din plads.

Det er god stil at have mobiltelefoner på lydløs. Man ser mange japanerne smse og spille spil i offentlig transport - hvis de da ikke sover, men vi så ikke en eneste tale i mobiltelefon. Det er dårlig stil.

Ellers bare god tur og god fornøjelse - det er både nemt og sikkert at tage offentlig transport i Japan!
 

Mange af stationerne er gigastore. Dette er Osaka Station - en hel lille by og meget nem at fare vild i. Første gang vi kom til stationen (godt trætte efter togturen fra Kyoto), blev vi helt desperate over, at vi ikke bare kunne finde ud på gadeplan.

Her kan man se, hvordan stationen er er fyldt med mennesker og butikker.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...