onsdag den 5. december 2012

6 oplevelser i Berlin om anden verdenskrig

Berlin er en alsidig by, som man altid kan vende tilbage til. Byen er kendt for sin kulturliv, sin undergrund, den nærværende historie og en masse andet. Jeg studerede i byen i 2003/2004 og har været tilbage i byen mange gange siden.

Dette er en guide til seks oplevelser i Berlin, hvor du bliver klogere på anden verdenskrig. Overalt i Berlin er der spor af historien, og det utrolig fascinerende og skræmmende at udforske byen set med krigens briller.

The Story of Berlin
Dette museum forsøger via interaktive oplevelser, 3D og forskellige multimedier at formidle Berlins historie. Man kan godt beskylde det for at være lidt poppet, men til gengæld er det levende formidlet.

Jeg husker særligt et udstillingsrum om krystalnatten i 1938, hvor tusinder af jødiske butikker og synagoger blev brændt, og jøder blev slået i hjel.
Indgangsprisen giver også adgang til en rundtur en bunker, der fungerede som beskyttelsesrum under krigen.
Det koster 10 Euro at komme ind for voksne, og museet har åbent fra 10-20.
Museet ligger på Kurfürstendamm 207, tæt ved Uhlandstrasse (U), Savignyplatz (S).
Læs mere på museets egen hjemmeside.

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche aka Læbestiften og pudderdåsen
Denne ruin af en kirke viser, hvordan meget af Berlin så ud efter bombardamenterne under anden verdens krig. Kirken blev ramt i 1943, og tilbage står dele af tårnet (læbestiften). I kirken kan man se en udstilling om bombardamenterne, og det er overraskende at se, hvor store dele af byen, der var ødelagt. En ting er at vide det - en anden er at se billederne, hvor stort set ingen bygninger er uramte.

Efter krigen valgte man at bygge en ny kirke på pladsen (pudderdåsen), som med sit moderne udtryk står i stor kontrast til den gamle ruin.

Jeg har været i kirken mange gange, og tager altid besøgende med derhen, hvis de ikke har set kirken før, når vi alligevel befinder os i området.

Kirken ligger på Kurfürstendamm, stå fx. af ved Wittenberg Platz (U) eller Kurfürstenstrasse (U).
Det er gratis at komme ind, og der er åbent tirsdag til lørdag fra 10-17.
Se mere på kirkens egen hjemmeside.

Det jødiske museum
Dette museum er kendt for sin arkitektur, som den kendte arkitekt Daniel Liebeskind har tegnet. Bygningen er formet som et lyn og bliver kaldt for lynet "Blitz".

Selvom man ikke har forstand på arkitektur, er dette en stor oplevelse, for bygningen kommunikerer budskaberne meget tydeligt. Der er en form for atrium, hvor man får oplevelsen af at være meget lille, fanget og indelukket bag høje mure og små rum, hvor man får klaustrofobiske fornemmelser.
Jeg synes, at bygningens udforming er det mest interessant ved museet - og derfor er museet også et besøg værd.

Eftersigende skulle også 2000 års jødisk historie være samlet på museet, men meget af det var ikke særlig interessant efter min smag, så jeg sprang let hen over det.

Der er åbent fra 10-20 (mandag til 22) og det ligger tæt på Hallesches Tor (U). Adressen er Lindenstrasse 9-14 i Kreuzberg.
Læs mere på museets egen hjemmeside.

Mindesmærke for myrdede jøder
Der er simpelthen så mange mindesmærker for jøderne i Berlin. Et af de mere bemærkelsesværdige består af ca 2700 betonklodser i forskellige højder. Der er ingen officiel forklaring på symbolikken bag klodserne, så det er op til egen fortolkning. Selvom mindesmærket er meget goldt, er det samtidig meget flot - klodserne bølger op og ned og skal minde de besøgende om de 6 millioner jøder, der blev myrdet af nazisterne.

Mens jeg boede i Berlin, var der stor debat om mindesmærket, da man havde fundet ud af, at det firma, som skulle behandle stenene, så de blev modstandsdygtige over for grafitti, havde leveret gas til KZ-lejrene under krigen. Der var stor opstandelse, fordi det på den ene side virkede underligt at have sådan en leverandør på et mindesmærke til myrdede jøder. På den anden side er problemet med tyske firmaer, som har eksiteret fra krigens tid, at de alle har samarbejdt på en eller anden vis med nazisterne. Så andre debattører mente, at dette netop viste forsoningen og realiteterne i det tyske samfund.

Det koster gratis at se mindesmærket, men der kan godt være lidt ventetid, da der kan være mange mennesker. Det er åbent fra 10-19 (10-20 fra april til september).
Det ligger mellem Brandburger Tor og Postdammer Platz på Cora-Berliner-Straße 1.
Se mere på mindesmærkets egen hjemmeside.

KZ-lejren Sachsenhausen
Pyha, det er slemt! Men et besøg i en nazistisk koncentrationslejr åbner virkelig ens øjne for, hvor ondt mennesket kan være. Under nazismen blev tusinder af jøder, politiske fanger, kriminelle, homoseksuelle og sigøjnere deporteres til lejren og slået ihjel.
De kendte ord "Arbeit macht frei" kan som i så mange andre lejre, ses ved indgangen.

Man kan se, hvordan lægerne lavede frygtelige eksperimenter på fangerne, hvor fangerne boede og blev henrettet.

Det makabre var, at lejren efter krigen, blev overtaget af Sovjetunionen, som fangelejr politiske fanger. Virkelig utroligt, at kommunister, som under nazismen var fanger i lejren, under Sovjetstyret brugte lejren til nazister og politiske fanger. Man skulle tro, de havde lært noget, men nej...

Lejren ligger 35 km nord for Berlin i Oranienburg, og det er gratis at komme ind.
Læs mere her.

Topographie des Terrors
Museet er et udendørs museum, da det ligger på grunden, hvor resterne af Gestapo og SS's hovedkontor lå. Det var i den bygning, at udrydelsen af jøderne lev planlagt. Bygningen blev ødelagt under krigen, og tilbage er kun udgravninger af fængselsceller, hvor politiske fanger blev holdt fanget og tortureret.

Der er en udstillingen i udgravningerne, der viser nazismens grusomhederne med skilte og billeder.

Det er en barsk oplevelse at se Topograhie des Terrors - men indtryksfuldt. Det giver et indblik i historien, som man kan have lyst til at lukke øjnene for. Jeg brugte en times tid på museet.

Det er gratis at komme ind på museet og der er åent fra 10-20. Museuet ligger på Niederkirchen Strasse nr 8 i Mitte.
Anhalter Bahnhof (S), Kochstrasse (U) og Postdammerplatz (S) ligger tæt på.
Læs mere på museets egen hjemmeside.


God opdagelsesrejse i det historiske Berlin!


 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...