mandag den 12. november 2012

Hvad spiser man i Uganda?

Lad os bare slå det fast med det samme: Uganda er ikke et stort kulinarisk madland!
Men det er alligevel værd at fortælle lidt om, hvad man kan forvente på den gatronomiske front, når man rejser i Uganda.

På restaurant i Uganda
De fleste lokale restauranter har flotte menukort eler tavler med dagens retter skrevet op. Du kan dog være helt sikker på, at det er sjældent at de har retterne på kortet. Det kan bedst betale sig at starte med at spørge, hvad du kan få i dag, så du ikke forelsker dig i en ret, som du ikke kan få.

Restauranterne i de mindre byer har som oftes retter bestående af en eller flere af følgende madvarer:
- Ris
- Matoke  (mos lavet af spisebananer)
- Kylling (kylling i Uganda smager fantastisk!)
- Oksekød
- bønner, gerne bønnesovs
- Ugali (en slags majsmelsgrød)
Mad Uganda
                                           Typisk eksempel på ret på en lokal restaurant
                                          (Chapati, ris, bønnesovs med oksekød og matokemos)
 

På større restauranter kan du selvfølgelig få mere vestlig mad, men prøv også at spise på de lokale. Det er så hyggeligt og en rigtig god oplevelse!


Frugt
Ananas smager forrygende i Uganda - dejlige solmodne og med en frisk og sød smag.
Der er mere end 100 typer bananer i Uganda, og overalt ser man bananpalmer.

GademadI alle store som små byer kan du købe gademad - dvs. mad fra sælgere med små improviserede boder. Det er altid vigtigt at tjekke hygiejnen hos sådanne gadesælgere. En god idé er at vælge de boder, hvor der er mange lokale, der køber maden - det er et tegn på, at det er godt og at der er udskiftning i varerne.

Chapati er en type fladbrød, som du ofte kan købe i gadeboder og som
Samusa er små trekantede indiske snacks, stegt i olie. De indeholder ofte ærter, løg og krydderier.
Rolex (roll of eggs, deraf navnet Rolex) er en chapati med scrambled eggs i. De smager virkelig godt

Chapati Uganda
Den fantastiske chapati mand (som også solgte samusaer) i Busolwe
 
Te og kaffe
På trods af at Uganda selv producerer kaffe, er det i følge min kæreste svært at opdrive en god kop kaffe (jeg drikker ikke selv kaffe). Det skyldes, at de eksporterer alle de gode bønner og beholder de billige selv. Der findes dog mere vestlige kaffebarer i Kampala, hvor man kan få god ugandisk kaffe, fx 1000 cups of good coffee.

Te dyrker de også i stor stil i Uganda. Den smager udemærket og er ikke så svær at opdrive som god kaffe.

Morgenmad
Uganda har været en engelsk koloni - og det er nok herfra de har lært at spise toastbrød :-) Dette er en typisk morgenmad: Hårdkogte æg, banan, ananas samt youghurt.
Mad Uganda


2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...