onsdag den 21. november 2012

Besøg eksotiske stammefolk i Chiang Rai?

Jeg tror, at mange, der rejser ud, drømmer om at opleve de forskellige lokale stammer og se deres flotte klædningsdragter og mystiske skikke. I Chiang Rai, som ligger i den nordligste del af Thailand, var jeg på en guidet tur, som blandt andet gik forbi en "Hilltribe village".

stammefolk hilltribes Chiang Rai ThailandDet viste sig, at landsbyen i virkeligheden var en flygtningelejr, hvilket jeg først fandt ud af, da jeg std midt i lejren. I lejeren bor fattige stammefamilier fra Burma, som ikke kunne skaffe mad, og som derfor er flygtet til Thailand. De må ikke forlade lejeren og levede derfor af turister, der kommer og betaler penge for at se dem. Det var ikke lige frem den idylliske forestilling om stammer, jeg havde, da jeg drømte om at besøge en stammelandsby!

I lejren boede folk fra stammerne:
  • Karen (longneck-stammen med ringene om halsen)
  • Akha (med store huller i ørerne)
  • Lahu (der bare bærer forskellige farvestrålende klædedragter).
Det var meget maerkeligt at komme som turist og tage billeder af kvinderne og børnene. Det føltes som om, de var dyr i en zoologisk have, og det gav selv sagt en ret dårlig smag i munden at betragte dem som en seværdighed, når det nu var en flygtningelejr.

Long Neck woman stammefolk hilltribes Chiang Rai ThailandSærligt long-neck kvinderne havde jeg det dårligt med at se. Deres tradition siger, at pigerne skal baere ringe om halsen og om knaeene fra de er ca. 7 år gamle. Nogle siger, at det er for skønhed, mens andre siger, at det i sin tid var for at beskytte kvinderne mod tigre. Men den forklaring virker nu lidt tynd, efter min mening, da en messingring næppe virker som beskyttelse mod et vildt rovdyr.

Det ligner, at de bærer en masse ringe, men det er faktisk en 1 meter lang messing ring, der snoes rundt om deres hals. Ringen presser bryst- og skulderpartiet ned, så det ser ud som om, kvinderne har meget lange halse. Efterhånden som brystpartiet er blevet presset ned, udskiftes ringen med en, der er 20 cm længere og så fremdeles. Ringene er ret tunge, så selv de små piger slæber rundt på 5-7 kg om halsen.

Mange af kvinderne så ud til at være meget hæmmede af deres ringe om halsen, og nogle så endda ud til at have smerter. Men de sad troeligt ved deres små butikker og solgte deres håndværk (typisk tørklæder, fingerringe og billeder af dem selv). Mens kvinderne på den måde forsørger familien, lå mændene på nogle små afsides terasser og slappede af. Så selv den mindst feministiske person må mene, at det er en fuldstaendig urimelig kønsforskel og arbejdsfordeling!

stammefolk hilltribes Chiang Rai ThailandMan kan mene meget om flygtningelejeren, og der er argumenter for og i mod.
På den ene side kan man sige, at lejeren er selvforsynende og klarer sig selv, at kvinderne tjener penge til familierne, at de på den måde måske har det bedre end der, hvor de er flygtet fra. Samtidig er det jo stammefolkene selv, der holder fast i deres tradition med ringene for at have noget at vise frem til turisterne og dermed kunne tjene penge.

Men på den anden side er det virkelig frygteligt, at nogle har brug for at udstille sig selv på den måde for at overleve, at de har så ringe livsvilkår, og at de er stavnsbundet til lejeren, mens turister som jeg selv ser på dem og tager billeder.

Min konklusion blev, at jeg droppede den anden stammedag, som jeg ellers havde planlagt dagen efter. Det var rigeligt at besøge denne "landsby" en timestid en eftermiddag - en hel dag ville simpelthen være for meget!

Min klare anbefaling, hvis du vil opleve "hillstribes" i Nordthailand er, at du skal undersøge på forhånd, om det er en rigtig landsby, du tager til - eller om det i virkeligheden er en trist flygtningelejr.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...